page-header

KÜLTÜR VE TURİZM

Mersin, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri sayesinde turizm açısından şanslı illerimiz arasındadır. Yumuktepe Höyüğü’nde (Toroslar merkez ilçe sınırları) yapılan kazılarda bulgular MÖ. 6300’lere kadar dayanmaktadır.

Tarihî ve turistik açıdan önemli yerler ; Alahan Manastırı (Mut), Kravga Köprüsü  (Mut), Kızkalesi, Yumuktepe, Kanlıdivane (Neapolis), Anamuryum Harabeleri, Viranşehir (Soli), Tarsus – Aziz Pavlus Kilisesi, Silifke-Uzuncaburç, Karaduvar, Ayaş, Çamlıyayla Namrun Kalesi (Lampron) ve Sinap Kalesi, Alahan (Alacahan) Manastırı, Narlıkuyu, Zeus (Jupiter) tapınağı, Cennet Cehennem mağaraları, Aynalıgöl Mağarası (Aydıncık), Çukurpınar mağarası, Korikos Kalesi, Mamure Kalesi, Aslanköy Kaya Mezarları, Adam Kayalar, Tarsus-Ulu Cami, Tarsus-Eski Cami, Büyükeceli Kaya mezarlarıdır.

İlde inanç turizmi açısından önemli olan merkezler ise; Birincisi Vatikan tarafından Hac Yeri ilan edilmiş olan, İsa’nın Takipçilerinden Pavlus’un Tarsus’ta bulunan Evi ve Kuyusu’dur. Diğeri ise; Müslüman ve Hristiyanlar tarafından önemli görülen Silifke’de yer alan erken Hristiyan devrinde Hac Yeri olarak kabul edilen Azize Aya Tekla (Meryemlik) dir. Bunların yanı sıra dini bakımdan önemli olan ziyaret alanlarından biri olan, Tarsus Ashâb-ı Kehf Mağarası da il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ünlü Tabip Lokman Hekim Tarsus’ta yaşamıştır.

Bölgeye ait en önemli söylencelerden biri ise yılanların padişahı Şahmeran ile ilgilidir; kralın kızına aşık olan Şahmeran, aşık olduğu kızı hamama gelip görebileceği aldatmacasıyla bir cadı tarafından kandırılır. Şahmeran bu kurgudan şüphelendiği halde aşk gözünü kör ettiği için, arzularına yenilerek söylenen yere gider, ancak kandırılmıştır. Şahmeran hamamda katledilir ve Tarsus’ta bulunan eski hamamın göbek taşındaki kızıllığın Şahmeranın kanı olduğuna inanılmaktadır.

Son zamanlarda turizmde yapılan yatırımlarla şehir, yeni otellerle Türkiye’nin yeni turizm bölgesi olmaya adaydır. Aynı zamanda şehir 321 km sahil şeridine sahiptir ve bunun yaklaşık 108 km’lik bölümü doğal kumsallardan oluşmaktadır. Önemli plajları, Anamur, Kızkalesi, Susanoğlu ve Ayaş’tır. Genelde yerli turistlerin tercih ettiği yerler ise Tisan, Taşucu, Narlıkuyu ve Dana Adası’dır. Yayla turizmi de Mersin için önemlidir ve Gözne, Ayvagediği, Soğucak, Fındıkpınarı,Çamlıyayla, Namrun ve Sorgun Yaylaları oldukça tercih edilen yaylalar arasında yeralmaktadır.

2008 yılını Papa XVI. Benedictus‘un “Saint Paul Yılı” İlan Etmesi üzerine Mersin’in Tarsus ilçesi Hristiyan turistlerin özellikle tercih ettiği yerlerden biri olmuştur. Ayrıca 2008 yılında Mut ilçesindeki Alahan Manastırı ve Tarsus ilçesinde yer alan Aziz Pavlus Kuyusu ve Anıt Müzesi UNESCO Dünya Miras Alanları arasına dahil edilmiştir.

Back to top of page